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Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. Damien Belot 
SIEMENS Industry, Inc. 
Building Technologies 
CPS FS Research Unit 
8 Fernwood Road 
Florham Park, NJ 07932 

Reference No. 12-0231 

Dear Mr. Belot: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your October 11, 2012 e-mail and subsequent telephone conversation 
with a member of my staff requesting clarification applicable to a fire extinguisher system 
under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CPR Parts 171-180). In your letter, 
you describe a fire extinguisher system which uses cylinders containing inert gases such as 
Argon, Nitrogen, and Inergen+. This fire extinguishing system is installed where critical 
devices or precious goods must not be damaged by fire. The fire extinguishing system 
contains non-Department of Transportation (DOT) specification cylinders with pressures of 
up to 3000 psi that are equipped with a valve on which threaded bosses can receive gauges. 
When the boss is not used, it is covered with a protection cap. You ask what are the 
transportation requirements under the HMR when shipping the described fire extinguishing 
systems as a whole. You also ask whether the cylinders in the fire extinguisher systems 
would be required to have a pressure gauge installed. 

Based on the information you provided, the system you describe cannot be transported in 
conformance with the HMR. It is the opinion of this Office that the cylinders in the fire 
suppression system you describe are required to be specification cylinders in accordance 
with requirements for Class 2 non-flammable gas. Because the cylinders are 
non-specification cylinders, your company would need to apply for a special permit under 
§ 107.105 of the HMR. 

I hope this satisfies your request. 

Sincerely, 

--7~U/U~~ 
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



_Drakeford, Carol n PHMSA) 
r;, 

1/IJdltttJ~ 
5 /'13.~oc; 

tti h-ers 
From: INFOCNTR (PHMSA) 1/)d-t r' 
Sent: 
To: 

Thursday, October 11, 2012 1 :33 PM In () '?::? J 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) I~ • o( J 1 

Subject: FW: Transportation of cylinders filled with high pressure inert gas (3000 psi) 

Hi Carolyn, 

We received the following request for a written letter of interpretation. Mr. Belot spoke with Chris Ludwa in the Hazmat 
Info Center on 10/2/2012 regarding this matter. 

Thanks, 
Victoria 

From: BELOT, DAMIEN (ext) [mailto:damien.belot.ext@siemens.com] 
Sent: Thursday, October 11, 2012 4:59 AM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: Transportation of cylinders filled with high pressure inert gas (3000 psi) 

Dear Sir or Madam, 

I recently made a request through a webform and I was answered the following : 

Recently you requested assistance from the US Department of Transportation. Below is our response to your request. 

Subject 
Transportation of cylinders filled with high pressure inert gas (3000 psi) 

Discussion Thread 

Response Via Email (USDOT Reference Service) !10108/2012 03:52PM 
Good day, 

We are the general information source for the Department of Transportation. 

I believe your probably spoke to someone in the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration Office of 
Hazardous Materials Safety or the Hazardous Materials Information Center. 

Please email these details directly to them For questions regarding hazardous materials, cylinders, scuba tanks, etc., 
please contact the Office ofHazardous Materials Safety (HAZMAT). Contact information is as follows: 

E-mail: infocntr@dot.gov or webform: http://www.phmsa.dot.gov/phmsa-
ext/feedback/hazmatlnformationCenterF eedbackF orm.j sp 

Sincerely, 

Reference Services 
National Transportation Library 
Bureau of Transportation Statistics 
Research and Innovative Technology Administration 
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!u.s. Department of Transportation 

You will find below my request: 

10/03/2012 

Dear Sir or Madam, 

Further to a phone conversation I had yesterday with a person from the DOT, I write to you in order to receive a formal 
answer to my question. I was told to provide as many details as I could, so I am going to be thorough. To start off, here 
is the question: when transporting a cylinder filled with gas, does the DOT require that we install a pressure gauge on it? 
The person answered that is was not required. However, I need a written answer. 

Siemens Inc. is currently designing a new Fire Extinguishing System working with Inert Gas such as Argon, Nitrogen 
and lnergen. This system is installed where critical devices or precious goods or data must not be damaged by the fire 
itself or by the mean used to extinguish it (nuclear plants, datacenters, banks ... ). Should a fire be detected in a room, 
the system triggers: the gas is released from the cylinder, goes through hoses and pipes until it reaches the room. As 
the room is filled with gas, the amount of oxygen decreases and the fire smothers. 

The gases used in this system are not flammable or toxic. They are stored in a cylinder at a pressure of 200 bar (2900 
psi, round up to 3000 psi). The cylinder is equipped with a valve on which you have threaded bosses that can receive 
actuators, pressure gauges, pressure switches, hoses ... When a boss is not used, it is covered with a protection cap. If 
the valve opens itself during transportation or handling, the gas will slowly escape through a small hole in one of the 
caps and whistle loudly. The cylinders are transported by semi-trailer trucks. 

Is it also possible that you provide us with the requirements that apply when transporting such cylinders? (marking, 
colors, ... ) 

You will find attached a datasheet of the cylinder equipped the valve and- for you information- an example of an 
installation. 

I remain at your disposal for any question you mav have. 

Kind Regards 

Damien BELOT 
SIEMENS Industry, Inc. 
Building Technologies 
CPS FS Research Unit 

Mechanical Engineer 

8 Fernwood Road 
Florham Park, NJ 07932 

617, rue Foumy 
78530 BUC 
Tel : 00 33 1 30 84 66 89 
Fax : 00 33 1 30 84 29 04 
Mailto : damien.belot.ext@siemens.com 
www.siemens.fr 

This e-mail may contain trade secrets or privileged, undisclosed or otherwise confidential information. If you have received this e-mail in error, you are hereby notified that any 
review, copying or distribution of it is strictly prohibited. Please inform us immediately and destroy the original transmittal. Thank you for your cooperation. 

Ce courrier e!ectronique est confidentiel eta !'attention exclusive de son destinataire. Toute utilisation, divulgation ou reproduction de son contenu est interdite. En cas d'erreur 
de transmission, veuillez nous en informer immediatement, par telephone, telecopie ou messagerie. Merci d' avance. 
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